Over ons
Wat doet stichting de Brug?
Wij organiseren (sport) activiteiten voor mensen met een (verstandelijke) beperking in Midden Groningen.
Deze doelgroep kan bij ons terecht voor sport, bewegen en vrijetijdbesteding. Sociale contacten opbouwen en
bij een club horen kan een uitdaging zijn voor onze doelgroep. Vooral wanneer er weinig aanbod in de omgeving is.
Hierin maken wij het verschil, met als motto:
Normaal waar het kan, speciaal waar het moet!
In de praktijk betekent dit dat mensen met een (verstandelijke) beperking bij ons kunnen zwemmen, zowel recreatief als in wedstrijdverband.
Daarnaast is er een groep waar elke week bewegingsactiviteiten worden aangeboden in de sporthal.
Ook worden er maandelijks creatieve workshops aangeboden waar elk lid zich voor aan kan melden.
Gezellig samen zijn en sociale contacten opbouwen en onderhouden zijn hierbij belangrijke onderdelen van onze activiteiten.
Al het bovenstaande doen wij als regionaal onderdeel van de overkoepelende organisatie: “stichting de Brug Provincie Groningen.”
Meer informatie over de Brug provincie Groningen: https://www.debrugprovinciegroningen.nl/
De Brug en Special Olympics
Binnen het zwemmen is er een wedstrijdploeg aanwezig. Zij zwemmen wedstrijden en doen daar bij ook
regelmatig mee aan evenementen georganiseerd door Special Olympics. In 2023 mocht een delegatie van de
wedstrijdzwemmers meedoen aan de World Games in Berlijn.
Een hele ervaring waar we trots op zijn!
Waarom sport voor mensen met een verstandelijke beperking?
Lange praktijkervaring heeft aangetoond dat sport en bewegen, juist voor mensen met een verstandelijke beperking, veel betekent:
- sport en bewegen zorgen ervoor dat men beter tegen het leven is opgewassen;
- sport en bewegen bieden sociale contacten;
- sport en bewegen stimuleren het gevoel van gelijkwaardigheid;
- sport en bewegen bieden mogelijkheden om kennis te maken met een zekere vorm van discipline;
- sport en bewegen halen mensen uit hun isolement;
- sport en bewegen geven plezier.
Oftewel, sport en bewegen geeft een zinvolle invulling aan het leven, ook voor mensen met een beperking en maakt het mogelijk op actieve wijze te socialiseren en integreren met reguliere sportbeoefenaren.
"DE BRUG" wenst een actieve bijdrage te leveren aan het mogelijk maken van deze zinvolheid van het leven en streeft daar waar het mogelijk is naar organisatorische integratie (Ol). De besturen van de betreffende regio's zetten zich samen met een grote groep vrijwilligers belangeloos in om mensen met een verstandelijke beperking structureel in hun vrije tijd sport en bewegen te bieden in de eigen regio's. Daarnaast worden diverse provinciale sport- en bewegingsactiviteiten gedurende het gehele jaar georganiseerd.
Visie op mensen met een verstandelijke beperking.
De mens met een verstandelijke beperking wordt door "DE BRUG" gezien als een persoon met (ontwikkelings-)mogelijkheden. "DE BRUG" hanteert zoveel mogelijk het normalisatieprincipe. Ons motto is 'Normaal waar het kan en speciaal waar dat moet'. Er dient te allen tijde uitgegaan te worden van de mogelijkheden (wensen en behoeften) van elke persoon met een verstandelijke beperking. Dit betekent dat wij mensen met een verstandelijke beperking in staat willen stellen een leven te leiden dat dicht in de buurt ligt van de mens zonder beperking. Onze grondhouding is daarbij gebaseerd op respect en gelijkwaardigheid. "DE BRUG" richt zich voornamelijk op de breedtesport en de richtlijnen van Special Olympics-activiteiten.
Visie op sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Op grond van bovengenoemde visie op mensen met een verstandelijke beperking dient de sport- en bewegingssituatie gericht te zijn op de mogelijkheden én wensen van de mensen met een verstandelijke beperking. Dit betekent, dat er een breed aanbod dient te zijn, waarin alle sport- en bewegingsvormen mogelijk zijn. Bij alle mogelijkheden staat de beleving van sport en bewegen centraal. Vanuit die beleving kan de ene sporter kiezen voor recreatief gerichte activiteiten, terwijl de ander de voorkeur geeft aan wedstrijdsport. Bij alle vormen van sport spelen zowel sociale, de lichamelijke prestaties als bewegingsaspecten een rol.
Visie op het (bege)leiding geven aan sport- en beweginsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.
Op grond van de visie op mensen met een verstandelijke beperking en de visie op sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking moet de (bege)leiding van mensen met een verstandelijke beperking uitgaan van de mogelijkheden in het algemeen en van die voor sport en bewegen in het bijzonder. Waarden van sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen o.a. zijn: plezier in het bewegen, in het presteren en in het sociale contact. Voor de begeleider betekent dit dat hij moet kunnen omgaan met mensen met een verstandelijke beperking en in staat moet zijn de sport- en bewegingssituatie, indien noodzakelijk, aan te passen. Naast begeleidende rollen vervult hij dus ontwikkelende, structurerende en instructie biedende rollen. Al deze rollen lopen altijd door elkaar heen en vormen samen het uitgangspunt voor het profiel van de sport(bege)leider voor mensen met een verstandelijke beperking. Een concrete beschrijving voor het begrip mensen met een verstandelijke beperking is niet te geven. Daarom moet iedere deelnemer op zijn niveau kunnen deelnemen aan sport en bewegen. Het competitie-element speelt ook een rol in het sportgebeuren van de mensen met een verstandelijke beperking. Ook kunnen er top(sport) prestaties geleverd worden. Het zich meten met een ander, met een tegenstander daagt de deelnemers uit hun grenzen te verleggen, anderen te ontmoeten, contacten te leggen, te winnen of te (leren) verliezen. Om alle activiteiten in goede banen te leiden is de hulp van vrijwilligers noodzakelijk. Zonder deze hulp is het onmogelijk deze sport- en bewegingsmogelijkheden aan te bieden en zou "DE BRUG" geen bestaansrecht hebben. Daarom hebben we een vrijwilligersbeleid opgesteld om continuïteit en kwaliteit te kunnen waarborgen. We nodigen iedereen uit die een bijdrage wil en kan leveren om ons primaire doel te verbeteren bij het aanbieden van sport, bewegen en recreatie voor mensen met een verstandelijke beperking. "DE BRUG" wil tevens streven naar bevordering en behoud van de sociale redzaamheid, alsmede naar de integratie in de samenleving van de deelnemers.
Uitgangspunt is normaal waar mogelijk, speciaal waar nodig. "DE BRUG" wil zoveel mogelijk mensen met een (verstandelijke) beperking naar eigen wensen en mogelijkheden tot verantwoord sport en bewegen brengen. Daarbij is het streven om de sporter met een beperking een geaccepteerde en gelijkwaardige positie te geven binnen de sport in de provincie Groningen.
Aanmelden als vrijwilliger kan door een mailtje te sturen naar het secretariaat: secretariaat@debrugmiddengroningen.nl